emmamama 2009.10.26. 14:25

(S)írok...

Itt ülök, és fázom. Fázik a lelkem is... Írom a pályázatot, amire már korábban utaltam, a tanatológiai lapba, és fázom, és bõgök.

Újraolvasom a felhasznált irodalmat, meg bõvítgetek, ez pedig borzasztóan felzaklat, mert a tanulmány, témájából adódóan, nem egy tündérmese. Halálról és haldoklásról, még pontosabban: gyerekek haldoklásáról szól. Akkor írtam még, azon a tavaszon, amelyik évben aztán teherbe estem Andrissal, ez a 20 oldalas írás volt a beugró a szociálpszichológia szigorlatra az egyetemen. Már akkor is kikészített, de, ha akkor, hét éve gyerekem lett volna, ráadásul három, akik közül egy halott, hát, biztos nem errõl írok.

Meghalt nekem is gyerekem, mint ezeknek a szülõknek, akiknek az írásai most a vizsgálatom tárgyát képezik, mégis az élõket siratom, Hannára és Árminra vetítem ki a könyvekben olvasottakat... Azok a gyerekek nagyon szenvedtek. Emberfeletti módon, de hõsként. Ahogy leírja egy négyéves (Istenem, mint Hannám) kisfiú apukája, hogy búcsúzott Jakob a játékaitól... Hogy akart még biciklizni, kimenni a fáihoz az utolsó napjaiban... Ahogy Alexandra édesanyja taglalja oldalakon keresztül, hogy kiabált 16 éves lánya szinte eszméletlenül a fájdalomtól...

Megint dühös vagyok, rettenetesen. Hol van ilyenkor Isten, és miért hagyja ezt? Ez az, amire soha nem találok magyarázatot. Néha megbékélek vele, de, mikor újra a gyermekhalállal találkozom, haragszom, és rázom az öklöm felé.

A gyerekeim nincsenek most itthon. De ahogy végignézek az itt hagyott játékaikon, a rajzaikon, a kis ruháikon, Ármin takaróján... Hát, megszakad a szívem. Félek. Ugye õk túlélnek engem? ...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://emmamama.blog.hu/api/trackback/id/tr1005974028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

passionate. 2009.10.26. 16:21:44

kevés a szörnyebb dolog annál ha elveszítjük azt,akit szeretünk. vagy talán nem is létezik. nincs annyi erő és kitartás egy emberben sem hogy ezt könnyen viselni tudja. nem sokkal azután hogy elveszítettem a legjobb barátomat,körülbelül tizenhárom éves lehettem, meglátogatott bennünket egy nő és egy férfi hogy felolvasást tartsanak a bibliából. nem szokása a szüleimnek sem beengedni sem a vallások terjesztőit sem a házalókat,de akkor problémás korszakomat éltem,ezért végig kellett hallgatnom. nem viselték túl toleránsan (ami már egy más téma) ,mert megmondtam nekik hogy nem hiszek a gondviselő istenben. a teremtő istenben igen,de ha hagy gyerekeket szenvedni,meghalni,ártatlan életeket hullani sorra,akkor NEM LÉTEZIK gondviselő isten. vagy ha van is,és mindezt végignézi,nem tudok felnézni rá. (ezzel senki vallási nézeteit nem akartam sérteni!) már ezeket a sorokat elolvasva,amit a gyerekekről írtál összeszorult a szívem,biztos vagyok benne hogy nem tudnám végigolvasni. én szívbeteg vagyok és rengeteget féltem tőle hogy megfogok halni,de amikor megláttam azt a sok különféle embert a kórházban,egyszerűen minden humorom elment tőle,hogy saját magamat sajnáljam. az édesanyja vitt be a szülészetre egy szellemileg fogyatékos fiatal,körülbelül húsz év körüli lányt,aki meg volt győződve róla hogy kisbabája lesz. magyarázta,hogy lesz egy gyönyörű izmos kiskölyke,pedig az édesanyja azért vitte hogy elköttesse.. szörnyű dolgok ezek,de hidd el,nincs mitől félned. Árminnak és Hannának gyönyörű életük van,és marad is. Évek múlva egy egészséges,jó kiállású felnőtt férfi és egy szintén erőtől kicsattanő,csodaszép fiatal hölgy képeit fogod feltölteni ide. :))

emma 2009.10.26. 16:40:50

Passionate, nagyon szépet írtál és nagyon szép tőled, jól esett igazán. :) Köszönöm szépen! :D

Ildi 2009.10.26. 19:58:03

Emma! Az utolsó mondatod szerintem minden édesanyát foglalkoztat. Egy darabig olvastam Judica blogját, de már nem bírom, csak az olvasása is megvisel. :( Ha a gyerekeimről van szó, próbálom csak a szép, napos oldalát nézni az életnek. Tudom, hogy ez a "strucc-politika" nem megoldás, de talán könnyebb így. Féltem őket, de nagyon! Jaj, most ez nagyon zagyva lett... de biztos érted a lényegét. Na megyek is, mielőtt még valami zavarosságot írnék! Egyébként le a kalappal előtted, én nem tudnék ilyen témájú dolgozatot/pályázatot írni. Egyszer írtam filozófiából egy dolgozatot, melynek témája az emberi lélek volt, hogy van-e, hát azt is elég volt megírni... De a többi választható téma sokkal rosszabb volt...

Pilar 2009.10.26. 21:12:45

bár nekem még nincs gyermekem, engem is borzalmasan megvisel, ha (nem csak gyerekeket), de az embereket szenvedni látom... szeretnék segíteni neked, de tudom, hogy nem tudok... így csak ennyit: kitartás! Veletek minden rendben lesz!

Emma 2009.10.26. 22:19:57

:) Ildi: értem. Általában én is a napos oldalát nézem, de az ilyesmi felzaklat. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire, ha gondoltam volna, hagytam volna az egészet a francba, de ha már belekezdtem, nem akarok visszakozni. Pilar: veled is. ;-)

Miss Varjú 2009.10.26. 23:13:38

A gyerekhalál mindig felzaklató. Még távolról is, ha az ember csak a sírok közt áll... Mintha elvettek volna tőlük egy esélyt.

Emma 2009.10.27. 08:49:27

Igen, Miss V. :(

perla62 2009.10.27. 16:52:17

a halál ténye önmagában nem zavar, bár félek a pillanattól, amikor bekövetkezik. Anno ápolónőként kezdtem dolgozni - amikor meghalt valaki, órákig bőgtem a wc-ben. Aztán rádöbbentem arra, hogy milyen szar lehet kórházban haldokolni egyedül, elparavánozva mindentől. Attól kezdve melléjük ültem, fogtam a kezüket...

Emma 2009.10.27. 16:54:05

Perla... :D Mennyire egyformán gondolkodunk... :) Én is dolgoztam ápolónőként, pontosabban: egy idősek otthonában, nem kórházban, és mindig én voltam, aki ott maradt a haldoklókkal... Mondjuk, nem is felejtek el, egyet sem... :(

perla62 2009.10.27. 19:53:14

én se... remélem, jól haladsz az írásban :D

Emma 2009.10.28. 07:24:37

Öö... Hát ,mondjuk azt: haladgatok... Az az ára, hogy a gyerekek hol az egyik, hol a másik nagyszülőknél vannak egész nap, nekik jó, de nekem baromira hiányoznak... Dehát ez van, valamit valamiért. Ha itt vannak nem tudok dolgozni, illetve tudok, csak nagyon lassan.
süti beállítások módosítása