emmamama 2012.12.15. 08:29

Ármin Benjámin

Ígértem - persze, fõleg magamnak -, hogy írok Árminról bõvebben is, mert van mit. Persze, valószínû, hogy majd, ha megtanul olvasni, nem fogja örömmel látni ezeket a sorokat... De ez a veszély még nem fenyeget, ugyanis nem megy szeptemberben iskolába. Lehet, valami csoda folytán mehetne, de én nem fogom engedni.

Beszédhibás, logopédus foglalkozik vele, itthon is kéne gyakorolni, de közli, hogy nem akar, mert õ tudja, hogy kell beszélni. (Frászt. ) Ha kijavítom, felháborodik.

A diszlexia-tesztje csapnivaló lett; a nevtan szakvéleménye szerint tanulási képességzavar veszélye áll fenn nála, és fejlesztésre szorul. Nem tud embert rajzolni sem. Konkrétan: nem lábakat rajzol, hanem kerekeket. De az arc, a gülü szemekkel legalább mosolyog. Egyébként sem rajzol, inkább absztrakt formákat, illetve, tervez, aztán elmeséli, hogy a vonalak mentén mik történnek, és az, amit látok, egy kastély, és labirintus, és a többi. Szóval, fantáziája, az van. A számokat felismeri és le is írja 10-ig, és néhány betût is ismer, de ha Hannához hasonlítjuk (tudomnemszabad), akkor jócskán le van maradva.

Az oviban nem kommunikál az óvónénikkel - csak, ha az érdeke úgy kívánja -, de az egyik óvónéni már mesélt apró fejlõdésrõl ezzel kapcsolatban. És azt is elmesélte, hogy Ármin a fõnök a fiú ovistársai körében (3-4 kis emberkérõl van szó, egy kivétellel fiatalabbak nála. ) Ezeknek a híreknek annyira örültem! Annak már kevésbé, hogy még mindig vannak dühkitörései (itthon, ezek általában nekem szólnak), amikor csapkod, dobál, és leveszi a zokniját. Ilyenkor hagyni kell lecsillapodni.

Senkinek nem köszön, ha nincs kedve, a saját apjával sem áll szóba, és vannak gyerekek-felnõttek, akiket egyszerûen ki nem állhat. Ezt nem mondja, de látszik (látom) rajta. Árminhoz használati utasítás kell; aki nem jön rá magától, hogy mûködik (illetve, nem fogadja meg a tanácsaimat vele kapcsolatban), annak annyi.

Ámde.

Kilométereket biciklizik egyedül, biztonságosabban és körültekintõbben, mint sok felnõtt.

Nagyon érdekes meglátásai vannak, hatalmas szövege és kitûnõ memóriája.

Bár Hannával szinte folyamatosan marják egymást, nagyon szereti a nõvérét, hiányolja, ha nincs itthon, Álmost meg egyenesen imádja, sokat játszanak együtt. Rajong az öcsémért, az anyukámért és apósomért is.

A látszat ellenére egy kifejezetten értelmes kiskölyök (lehet elfogult vagyok, de akkor is. )

Nem tudom, hogy boldogul majd 2 év múlva az iskolában; de remélem, ez a (lassan) javuló tendencia, amit tapasztalok, megmarad.

És természetesen imádjuk, éppúgy, mint a másik kettõt.

A bejegyzés trackback címe:

https://emmamama.blog.hu/api/trackback/id/tr635973262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szederke 2012.12.15. 12:27:36

majd meglátod micsoda kis cserebogár lesz belőle:)

vilmácska 2012.12.15. 12:30:32

Szerintem pont azért ő lesz a legkülönlegesebb nagyobbként, felnőttként is, mert már most inkább többet gondolkodik, mint kommunikál. És továbbra is úgy gondolom, hogy gyönyörű gyerek. A másik kettő is persze, de nekem ő a kedvencem. %redface%

kata... 2012.12.15. 14:09:02

vannak országok,ahol nem egy séma szerint tanítanak,hanem mindenkit a saját képességei szerint,és előhozzák belőle a legjobbat!!:) persze ehez kis csoportok kellenek,nem harmincas osztálylétszám,ahol mindenkinek egyformán kell mindent tudni:(,és kinézik azt,aki másképp működik :( vannak gondok az iskolarendszerünkkel(is):( semmi rugalmasság,ha szerencséje lesz,akkor kifog egy jó tanítónénit,aki segíti,azon sok múlik:)

eszemiszom 2012.12.15. 16:19:22

Emma, te is jól tudod, hogy mennek itt a dolgok! Van egy átlag, ami bele van írva a nagykönyvbe és ahhoz mérten mérik fel a gyerekek tudását.. Nem lehet mindenben tökéletes, különben meg olyan suhanc csak a mesében van! Majd fog rajzolni lábakat is a papírra, meglátod! A dumája az hatalmas viszont és a szeretet amit ad a testvéreinek, felér mindennel! Nálunk lányom is, fiam is év vesztesek voltak az oviban.. mindkettő jó tanuló, okosak, aranyosak.. ettől még, hogy Ármin 2x járja a csoportot semmi, de semmi az ég világon nem fogja befolyásolni, hogy okos gyerek a te fiad, csak most ilyenje van.. Áh, cihológusok.. az élet! Az majd megtanítja.. sztem.. ;)

Halálmadár 2012.12.15. 20:44:10

Szerintem egyenlőre ne aggódj, majd még úgyis alakul... Az én kisebbikemnek is mostanában dühkitörései vannak és elkezdett verekedni az oviban. :( Én sem engedem jövőre, pedig elméletileg mehetne. Szerintem nem késnek le semmiről! Kitartás, pussz...

Halálmadár 2012.12.15. 20:45:01

Jujj, bocsi, Főni voltam :)

emmamam 2012.12.23. 13:50:44

aranyosak vagytok... :) Á, nem aggódom, és bírom nagyon a fejét, annak ellenére, hogy több "baj" van vele, mint a többiekkel együttvéve... De imádom! :)

Thalia 2012.12.24. 04:29:13

"Ahelyett, hogy vennék Neked valamit, amit szeretnél, valami olyat adok Neked, ami az enyém, ami tényleg az enyém. Egy ajándékot. Valamit, ami jelzi, hogy tisztelem azt az embert, aki itt ül velem szemben, és arra kérem, hogy értse meg, mennyire fontos, hogy vele lehetek. Most már van valamije, ami egy kicsit én vagyok, van belőlem egy darabkája." /Paulo Coelho/ Boldog Karácsonyt! :)

szederke 2012.12.24. 20:51:17

boldog karácsonyt!:)

lancelot, a béka. 2012.12.25. 06:00:34

Békés, boldog ünnepeket kívánunk Nektek Angyalkámmal!

emmamam 2012.12.25. 09:46:08

KÖszönjük szépen! :) Boldog karácsonyt nektek is, mindannyiótoknak!

Ildi a szomszédból 2013.01.01. 19:56:32

Emma, azon ne aggódj, hogy nem tud embert ábrázolni. Engem ezzel ki tudnának kergetni a világból. Anno Danit sem akarták engedni suliba, mert úristen nem tud embert rajzolni - ma sem tud, és már harmadikos, tök jó tanuló. Még azt is mondták rá, hogy gyenge a rövid távú memóriája - annak, aki két évesen mondókákat mondott, énekelt, nem hinném, hogy olyan nagyon gyenge lehet. Az idő engem igazolt, nem a nev. tanácsadót, bíztam a gyerekemben, mert tudtam, hogy milyen képességei vannak, jobban, mint az a "szakember", aki húsz perc "ismeretség" után épp csak nem hülyézte le a gyerekemet. Attól, hogy nem kommunikál Ármin, még lehet a korának megfelelően érett, okos gyerek. Én sem kommunikálok mindenkivel ... :))))) TE ismered Ármint, a te érzéseid alapján cselekedj, ha kell maradjon még az oviban, ha úgy látod, menjen suliba, neked (nektek) kell eldönteni :)

emmamam 2013.01.13. 17:13:08

Köszi, Ildi... :) Sajnos az érzéseim is azt súgják, hogy Árminomnak bizony még nem szabad suliba mennie... :)
süti beállítások módosítása