emmamama 2012.09.14. 10:41

Csalás

Leányomnak 7 és háromnegyed évet le kellett élnie az életébõl, mire a csalás életkorához mért, de - szerintem - elég durva jelenségével találkozott. Az iskolában.

Nyekergett szegénykém, mert nem ment neki túl jól az ismétlés (mitagadás, nyáron nem gyakoroltunk, elfelejtette ), mindig volt 1-1 hibája a matekban, és nem kapott nyomdát. (Csak tökéletesen megoldott feladatra járt nyomda.) Bezzeg a ... egy csomó nyomdát kapott, és ez õt frusztrálta (az osztálytárs is frusztrálta, a dicsekvéssel), nem nagyon, de annyira épp, hogy itthon nyüstölnünk kellett a matekot, mert õ is nyomdát akart... Ez persze dicséretes, helyén való a dicsekvés is, a frusztráltság is, hisz ezek hajtóerõt jelentenek számára.

De tegnap elkerekedett szemmel, roppantmód felháborodva mesélte a felfedezését:

- Képzeld, anya, a ... csal, és nem is lehetne annyi nyomdája, mert ma láttam, hogy amikor a Zsuzsa néni mondja a megoldást, akkor õ nem pirossal javít, hanem odateszi a tolltartóját, hogy a Zsuzsa néni ne lássa, és visszajavítja kékkel, és olyan, mintha jól csinálta volna, anya, és arra kap nyomdát, anya, képzeld eeel!

Hm. Most erre mit mondjak? Azt, hogy drága lányom, ebbõl is látszik, hogy csalással elõbbre jutsz? Na, ezt azért mégse mondhatom, hisz mi sem ezt az elvet valljuk (valószínûleg, azért is tartunk ott, ahol ), idegen tõlünk is, és ezért tõle is ez az értékrend, ezért is volt felháborodással vegyes a csodálkozása. Elregéltük neki, hogy nagyon helyes, hogy neki eszébe sem jutott csalni, szép dolog vállalni, illetve (jelen esetben) elviselni a feladatokban ejtett hibákat, megismertettük a "Hazug embert elõbb utolérik, mint a sánta kutyát" közmondással, és megnyugtattuk, hogy Zsuzsa néni biztosan észre fogja venni a csalást, ha máshol nem, majd a felmérõknél kiderül, valójában mennyire van tisztában a kis osztálytárs a matekkal hisz azokat nem õk, hanem a tanítónénik javítják.

Megértette, de szomorú maradt.

5 komment

Címkék: suli Hanna

A bejegyzés trackback címe:

https://emmamama.blog.hu/api/trackback/id/tr85973278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eliza anyu 2012.09.14. 21:51:39

Hm.... Az élet iskolája!

Thalia 2012.09.15. 05:26:46

jajj, de nagyon sajnálom az a kis okos buksiját...puszild meg ma helyettem is!

dzsu 2012.09.15. 18:03:28

Igazság se az általánosban, se az egyetemen nincs... De az életben azért néha előfordul, bízzunk benne. :)

emmamam 2012.09.19. 19:21:42

Dzsu: bízzunk. :) Thalia... :) Eliza anyu... ;-) Biztos nektek is volt már hasonlóban részetek... :)

fönícia 2012.09.24. 14:30:41

%confused% Ééédesem... Ebből is látszik ő mennyivel okosabb! De úgy utálom az ilyesmit! %evil% Nálunk is van a nagyomnál aki csal, lop, hazudozik, mégis azok vannak preferálva! Pfúj.
süti beállítások módosítása